Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne ciasteczka z dżemem

Korzenne ciasteczka z dżemem

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6441

Dodano:

Odsłon: 264

Z podanych składników wychodzi ok. 30 sztuk. Ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Polecam.

Składniki

  • 250 g. mąki pszennej
  • 50 g. skrobi ziemniaczanej
  • 200 g. masła
  • 60 g. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • płaska łyżka mielonych goździków
  • domowy dżem truskawkowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło przełożyć do miski i umieścić w mikrofalówce. Ustawić tak, aby zmiękło, a nawet lekko się roztopiło. Następnie przestudzić i dosypać cukry. Miksować dodając po jednym żółtku. Suche składniki razem z przyprawami wymieszać i stopniowo dodawać do masy. Do pewnego momentu mieszamy mikserem. Następnie mieszanka robi się krucha i przechodzimy do ręcznego mieszania.
    Z masy formujemy kuleczki. Układamy je na blaszce i w środku robimy dołek. Można w tym celu użyć drewnianego trzonka od skrobaczki do warzyw.


  2. Ciasteczka piec w 180* ok. 15 minut lub do lekkiego zarumienienia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń