Do góry

Desery Przepis na:

Korzenne muszelki z mascarpone

Korzenne muszelki z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 787

Dodano:

Odsłon: 272

Ciasteczka korzenne nadziewane kremem z serkiem mascarpone to oryginalne i bardzo smaczne połączenie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl miodu
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • cukier puder
  • dekoracje świąteczne
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Korzenne muszelki z mascarpone

Przygotowanie

  1. Miód podgrzać, lekko przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem.

  2. Posiekać z masłem, dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka.

  3. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut.

  4. Foremki do ciasteczek oprószyć mąką.

    Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut. Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.

  5. Krem.
    Zimną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone.

  6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem.

    Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń