Do góry

Desery Przepis na:

Kostka kawowa

Kostka kawowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1420

Dodano:

Odsłon: 3593

Delikatny, lekki biszkopt nasączony kawą z dodatkiem kawowej pianki i przełamany kwaskowatym smakiem dżemu rozpływa się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Pianka kawowa
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 80 g startej czekolady
  • 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • Poncz
  • 1/2 szklanki mocnego naparu kawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo
  • ok 3/4 słoiczka kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka, wiśnia, aronia)
  • kakao do oprószenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kostka kawowa

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na zmniejszonych obrotach miksera. Na końcu dodajemy olej. Krótko miksujemy.

    Spód formy o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

  2. 1/2 szklanki naparu kawowego słodzimy. Studzimy. Zimnym nasączamy biszkopt a następnie smarujemy go dżemem.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a następnie startą czekoladę. Na końcu powoli dodajemy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.

    Wierzch gotowego ciasta oprószamy kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń