Do góry

Desery Przepis na:

Kostka sernikowo-truskawkowa

Przepis dnia 2016-07-07
Kostka sernikowo-truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 544

Dodano:

Odsłon: 9920

Pyszny sernik z warstwą musu truskawkowego zrobionego z mrożonych truskawek. Sernik pieczony w dużej formie to super propozycja na większe imprezy. Piekłam go kilka razy znajomym na poczęstunek do pracy i ponoć wszystkim bardzo smakował:) Polecam wypróbować przepis:)

Składniki

  • Spód • 420 g ciastek owsianych • 85 g masła
  • Masa serowa • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie lub utartego blenderem na gładką masę
  • • 330 ml śmietanki kremówki 30% • 5 średnich jajek
  • • 2 i 3/4 szkl. cukru pudru • ziarenka z laski wanilii
  • • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Mus truskawkowy • 900 g mrożonych truskawek
  • • 3 galaretki truskawkowe • 1 szkl. śmietanki kremówki 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kostka sernikowo-truskawkowa

Przygotowanie

  1. Spód:

    Przygotować prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 21×32 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i rozpuszczone, lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód przygotowanej formy. Równomiernie je rozłożyć i delikatnie uklepać. Na czas przygotowania masy serowej formę ze spodem ciasteczkowym włożyć do lodówki.

  2. Masa serowa:

    Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg.
    Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misie i utrzeć blenderem na gładki krem. Jeżeli nie mamy blendera wówczas mieszamy mikserem tylko do wymieszania składników. Dodać jajka jedno po drugim i ucierać. Na końcu dodać ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na jednolity, gładki krem. Przelać do formy ze schłodzonym spodem ciasteczkowym i piec ok. 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki piekarnika żeby sernik się wystudził.
    W czasie pieczenia sernika przygotować mus truskawkowy.

  3. Mus truskawkowy:

    Truskawki przełożyć do dużego garnka i postawić na palniku o małej mocy. Podgrzewać do momentu aż truskawki się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksować blenderem na mus. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Do musu truskawkowego wsypać 3 galaretki i dokładnie wymieszać żeby się rozpuściły. Nie gotować! Odstawić do wystudzenia.
    Śmietankę kremówkę ubić i dodać do wystudzonego musu truskawkowego. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia musu truskawkowego. Tężejący mus wylać na upieczony i wystudzony sernik. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc żeby mus truskawkowy całkowicie stężał.
    Pokroić w kwadraty i ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń