Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik z warstwą musu truskawkowego zrobionego z mrożonych truskawek. Sernik pieczony w dużej formie to super propozycja na większe imprezy. Piekłam go kilka razy znajomym na poczęstunek do pracy i ponoć wszystkim bardzo smakował:) Polecam wypróbować przepis:)
Spód:
Przygotować prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 21×32 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i rozpuszczone, lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód przygotowanej formy. Równomiernie je rozłożyć i delikatnie uklepać. Na czas przygotowania masy serowej formę ze spodem ciasteczkowym włożyć do lodówki.
Masa serowa:
Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg.
Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misie i utrzeć blenderem na gładki krem. Jeżeli nie mamy blendera wówczas mieszamy mikserem tylko do wymieszania składników. Dodać jajka jedno po drugim i ucierać. Na końcu dodać ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na jednolity, gładki krem. Przelać do formy ze schłodzonym spodem ciasteczkowym i piec ok. 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki piekarnika żeby sernik się wystudził.
W czasie pieczenia sernika przygotować mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
Truskawki przełożyć do dużego garnka i postawić na palniku o małej mocy. Podgrzewać do momentu aż truskawki się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksować blenderem na mus. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Do musu truskawkowego wsypać 3 galaretki i dokładnie wymieszać żeby się rozpuściły. Nie gotować! Odstawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić i dodać do wystudzonego musu truskawkowego. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia musu truskawkowego. Tężejący mus wylać na upieczony i wystudzony sernik. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc żeby mus truskawkowy całkowicie stężał.
Pokroić w kwadraty i ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego!
Sernik na zimno na biszkopcie. Sernik o smaku pomarańczowym z galaretką. Sern...
Odsłon: 1536
Szybkie i proste ciasto z malinami i kruszonką.Jest bardzo smaczne i puszyste...
Odsłon: 1170
Rolada smaczna i zdrowa. Łatwa w przygotowaniu.
Odsłon: 80
Jest to super szybkie i proste danie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylk...
Odsłon: 177
Klasyczne ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy (świetne na cholesterol)
Odsłon: 158
Szybkie i proste ciasto z malinami i kruszonką.Jest bardzo smaczne i puszyste...
Odsłon: 1170
Rolada smaczna i zdrowa. Łatwa w przygotowaniu.
Odsłon: 80
Jest to super szybkie i proste danie. Do jego przygotowania potrzebujemy tylk...
Odsłon: 177
Klasyczne ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy (świetne na cholesterol)
Odsłon: 158
Składniki
Spód: Przygotować prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 21×32 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmielić w malakserze. Masło rozpuścić i rozpuszczone, lekko przestudzone dodać do ciasteczek. Dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód przygotowanej formy. Równomiernie je rozłożyć i delikatnie uklepać. Na czas przygotowania masy serowej formę ze spodem ciasteczkowym włożyć do lodówki.
Masa serowa: Włączyć piekarnik i ustawić temp. 140 st. C, termoobieg. Twaróg, śmietankę kremówkę i cukier puder umieścić w dużej misie i utrzeć blenderem na gładki krem. Jeżeli nie mamy blendera wówczas mieszamy mikserem tylko do wymieszania składników. Dodać jajka jedno po drugim i ucierać. Na końcu dodać ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Utrzeć na jednolity, gładki krem. Przelać do formy ze schłodzonym spodem ciasteczkowym i piec ok. 50 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwiczki piekarnika żeby sernik się wystudził. W czasie pieczenia sernika przygotować mus truskawkowy.
Mus truskawkowy: Truskawki przełożyć do dużego garnka i postawić na palniku o małej mocy. Podgrzewać do momentu aż truskawki się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksować blenderem na mus. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Do musu truskawkowego wsypać 3 galaretki i dokładnie wymieszać żeby się rozpuściły. Nie gotować! Odstawić do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić i dodać do wystudzonego musu truskawkowego. Zmiksować na jednolitą masę. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia musu truskawkowego. Tężejący mus wylać na upieczony i wystudzony sernik. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc żeby mus truskawkowy całkowicie stężał. Pokroić w kwadraty i ozdobić plasterkami truskawek. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Ciasto Lodowe Ombre
Desery
Drożdżówki z porzeczkami
Desery
Ciasto królowa balu
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 19578
Ciasto Lodowe Ombre
Efektowne ciasto lodowe ombre to orzeźwiający deser na upalne dni. Przygotuje...
Odsłon: 185