Do góry

Desery Przepis na:

Kostki z galaretki

Kostki z galaretki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Kostki z galaretki"

Składniki

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • olej do foremek
  • 8 truskawek
  • 160 ml kremówki 30 proc
  • 8 dag gorzkiej czekolady
  • mleko
  • 2 łyżeczki żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kostki z galaretki

Przygotowanie

  1. Galaretkę truskawkową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Niewielkie foremki (najlepiej silikonowe) posmaruj cienką warstwą oleju.

  2. Truskawki oczyść. Jeśli używasz mrożonych owoców, musisz je wcześniej rozmrozić. Do każdej foremki włóż po jednej truskawce. Zalewaj galaretką tak, by sięgała do 2/3 wysokości foremki. Odstaw do lodówki do stężenia.

  3. Kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę połam, wrzuć do metalowej miseczki. Dodaj 1-2 łyżki mleka. Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem, ogrzewaj, aż czekolada się rozpuści.

  4. Żelatynę rozpuść w małej ilości wody. Dodaj do ubitej kremówki razem z czekoladą. Kremem dopełnij foremki z galaretką. Odstaw do stężenia.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 100 kcal, cena 90 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń