Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki ryżowe z pomidorami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 189
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 189
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Składniki
Cebule posiekać, szczypior grubo pokroić, ser zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Połowę masła rozgrzać, zeszklić połowę cebuli, wsypać ryż i smażyć przez chwilę, zalać 1/2 litra osolonej wody, ugotować.
Do ostudzonego ryżu dodać bułkę tartą, jajka, połowę utartego sera, doprawić. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli i czosnek, dodać pomidory i dusić kilka minut, doprawić, dodać szczypior.
Z masy ryżowej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera.
ok. 65 minut
Do masy ryżowej na kotleciki warto dodać odsączoną kukurydzę oraz świeże zioła, np. oregano czy bazylię.Źródło: Twoje Imperium