Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kotleciki ryżowe z pomidorami"
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 225
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 137
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28001
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 225
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 137
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 28001
Składniki
Cebule posiekać, szczypior grubo pokroić, ser zetrzeć. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Połowę masła rozgrzać, zeszklić połowę cebuli, wsypać ryż i smażyć przez chwilę, zalać 1/2 litra osolonej wody, ugotować.
Do ostudzonego ryżu dodać bułkę tartą, jajka, połowę utartego sera, doprawić. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli i czosnek, dodać pomidory i dusić kilka minut, doprawić, dodać szczypior.
Z masy ryżowej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Gotowe pomidory przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kotleciki, posypać pozostawionym serem i zapiekać do zrumienienia sera.
ok. 65 minut
Do masy ryżowej na kotleciki warto dodać odsączoną kukurydzę oraz świeże zioła, np. oregano czy bazylię.Źródło: Twoje Imperium