Do góry

Desery Przepis na:

Kotlety na dyni z orzechami

Kotlety na dyni z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Kotlety na dyni z orzechami"

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 60-80 dag mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 200 ml śmietany 22% lub 30%
  • 250 ml bulionu wołowego
  • garść siekanych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Na 4 łyżkach masła przesmażyć dynię, oprószyć solą i pierzem, dodać orzechy, zalać śmietaną i bulionem.

  2. Kiedy dynia zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki.

  3. Przygotować kotlety: wymieszać mięso z namoczoną bułką, posiekaną cebulą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, zagęścić bułką tartą. Uformować kotlety i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dynię w śmietanie oprószyć natką pietruszki, wyłożyć na talerze, na niej ułożyć kotlety.

  4. ok. 55 minut

  5. Dynię można dodatkowo doprawić pokruszonymi suszonymi pomidorami albo mieloną kolendrą i cynamonem. Efekt jest zaskakujący!

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń