Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety z kukurydzy i sera"
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 455
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 210
Przepis dnia
Składniki
Odsączoną z zalewy kukurydzę mielimy w maszynce do mięsa, blenderem lub mikserem. Dodajemy jajko i kaszę kukurydzianą. Wyrabiamy na masę. Odstawiamy na kilka minut.
Połowę żółtego sera kroimy w drobną kostkę, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach i zachowujemy do dekoracji.
Pokrojony w kostki ser mieszamy z masą kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy kotlety, smażymy obustronnie na rafinowanej oliwie z oliwek, którą można podgrzewać do wysokiej temperatury, rafinowanym oleju rzepakowym lub ryżowym albo klarowanym maśle. Kotlety podajemy posypane odłożonym żółtym serem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji 2,50 złŹródło: Rewia