Do góry

Desery Przepis na:

Kotlety z kukurydzy i sera

Kotlety z kukurydzy i sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Kotlety z kukurydzy i sera"

Składniki

  • 150 g kukurydzy konserwowej bez zalewy
  • 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100 g sera żółtego do zapiekania
  • sól i pieprz mielony biały lub różnokolorowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odsączoną z zalewy kukurydzę mielimy w maszynce do mięsa, blenderem lub mikserem. Dodajemy jajko i kaszę kukurydzianą. Wyrabiamy na masę. Odstawiamy na kilka minut.

  2. Połowę żółtego sera kroimy w drobną kostkę, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach i zachowujemy do dekoracji.

  3. Pokrojony w kostki ser mieszamy z masą kukurydzianą, doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Z masy formujemy kotlety, smażymy obustronnie na rafinowanej oliwie z oliwek, którą można podgrzewać do wysokiej temperatury, rafinowanym oleju rzepakowym lub ryżowym albo klarowanym maśle. Kotlety podajemy posypane odłożonym żółtym serem.

  5. Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń