Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka biszkoptowa z kremem malinowym"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28283
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28283
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
ok. 75 minut
Foremkę o długości 30 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka ubić ze szczyptą soli, 10 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Przelać je do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut.
Upieczony biszkopt studzić 5 minut w foremce, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Pozostawić, tak do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Maliny opłukać na sitku, dobrze osączyć. Odmierzyć 20 dag malin, owoce zmiksować z 7,5 dag cukru, przetrzeć przez sitko. Mus malinowy wymieszać z jogurtem i kwaśną śmietaną.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na maleńkim płomieniu. Ostrożnie połączyć ją z masą malinową. Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki. Dwa placki posmarować konfiturą malinową. Potem wszystkie blaty biszkoptowe przełożyć w foremce przygotowanym kremem malinowym, wciskając w krem odłożone maliny. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem wanilinowym. Ciasto wyjąć z foremki. Boki i wierzch posmarować bitą śmietaną. Posypać krokantem, udekorować malinami.Źródło: Życie na gorąco