Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krajanka jogurtowa z jagodami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 188
Składniki
Jagody przesypać do miseczki. Zasypać 12,5 dag cukru, odstawić. Trzymać w temperaturze pokojowej. Blachę (o wymiarach 32 x 39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą.
Masło utrzeć z 35 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodać żółtka oraz 15 dag jogurtu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ucieranej masy. Domieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na spodzie przygotowanej blachy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piec 25 minut.
Pomarańcze sparzyć, wytrzeć do sucha, a potem zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Z soku, skórki pomarańczowej oraz 15 dag cukru ugotować syrop. Skropić nim gorący placek, od razu po wyjęciu z piekarnika. Ciasto odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Jagody rozgnieść w miseczce widelcem i dokładnie wymieszać łyżką z resztą jogurtu. Spęczniała żelatynę rozpuścić, podgrzewając w rondelku, a następnie ostrożnie połączyć z jagodowym jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do tężejącej masy. Krem rozsmarować na przygotowanym spodzie. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posypać bardzo drobno posiekanymi pistacjami.
ok. 75 min.Źródło: Życie na gorąco