Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krajanka morelowa przekładana śmietaną"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1365
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 48
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1321
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1365
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 48
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1321
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 244
Składniki
Mleko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 1/4 szklanki cukru. Mąkę przesiej do miseczki. Wlej drożdże rozpuszczone w mleku. Dodaj jajka i 10 dag masła. Zagnieć ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Zagotuj 2/3 szklanki śmietany z miodem , resztą masła i 1/2 szklanki cukru. Dodaj płatki migdałowe. Gotuj chwilę. Zdejmij z ognia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek na stolnicy oprószonej mąką.
Placek ułóż na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Posmaruj śmietaną z płatkami. Piecz 40 minut w temp. 175oC. Ciasto wystudź i rozetnij. Pozostałą śmietanę ubij z resztą cukru. Konfiturę wymieszaj z nalewką. Placki przełóż konfiturą oraz bitą śmietaną.Źródło: Naj