Do góry

Desery Przepis na:

Krajanka z brzoskwiniami z kompotu

Krajanka z brzoskwiniami z kompotu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Krajanka z brzoskwiniami z kompotu"

Składniki

  • 15 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 1 litr mleka
  • 20 dag białego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 żółtek
  • 1 op. budyniu wanilio- wego
  • 10–15 dag brązowego cukru
  • 5 połówek brzoskwiń z kompotu
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krajanka z brzoskwiniami z kompotu

Przygotowanie

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem i waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dobrze wymieszaj mikserem.

  2. Blachę (32x39 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 10 minut. Wanilię rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń.

  3. Do garnka wlej 900 ml mleka. Dodaj biały cukier oraz strączek i rdzeń wanilii. Zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz mąką ziemniaczaną. Wlej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj jeszcze minutę. Usuń strączek wanilii. Garnek z masą budyniową zdejmij z ognia, 6 łyżek masy ostrożnie połącz z żółtkami, a potem domieszaj do pozostałego gorącego budyniu.

  4. Brzoskwinie osącz z zalewy. 2 połówki zmiksuj, resztę pokrój w kostkę. Owoce wymieszaj z budyniem. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Piecz jeszcze ok. 15 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posyp brązowym cukrem. Piekarnik ustaw na funkcję grillowanie. Piecz dalej, aż cukier ładnie się skarmelizuje. ok. 45 minut 1 porcja ok. 140 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń