Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kransekake (ciasteczkowa choinka)"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
Wymieszaj w misce zmielone migdały, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszankę podziel na 4 równe części (wyrabianie całego ciasta jednocześnie jest trudne). Do każdej dodaj po 1 białku (nie ubijaj go) i starannie wyrób elastyczne ciasto.
Dłonie oprósz mąką i z otrzymanych porcji ciasta uformuj wałeczki. Powinny być tej samej grubości (ok. 1 cm), ale różnej długości - od najdłuższego, który będzie na samym spodzie po najkrótszy (ok. 2 cm) stanowiący czubek ciasteczkowej wieży. W każdym wałeczku dokładnie zlep końcówki, formując zgrabny krążek.
Krążki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 10-15 minut, a następnie wystudź.
Przygotuj lukier. Białko utrzyj stopniowo dodając cukier, by nie było grudek. Powinien być bardzo gęsty; jeśli wychodzi za rzadki dodaj więcej cukru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i włóż lukier.
Spód największego ciasteczka polukruj i połóż na talerz. Wierzch również polej lukrem i przykryj następnym, trochę większym ciasteczkiem. Postępuj tak z każdym kolejnym, układając je jedno na drugim.
90 minut.Źródło: Świat i Ludzie