Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy, który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach lub do ozdoby babeczek czy muffinek. Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty - nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11623
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1252
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12209
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2805
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11623
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1252
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12209
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2805
Składniki
Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. Białka delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.