Do góry

Desery Przepis na:

Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1081

Dodano:

Odsłon: 1052

Dzisiaj dla Was przepyszny i lekki krem czekoladowy, który idealnie sprawdzi się jako deser w pucharkach lub do ozdoby babeczek czy muffinek. Krem jest bardzo czekoladowy i bardzo syty - nie każdy da radę zjeść dużą porcję ;-)

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli wolicie)
  • 3 jajka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady - uważamy żeby czekolada się nie przypaliła. Odstawiamy do ostudzenia.
    Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, dodajemy do masy schłodzoną czekoladę i razem miksujemy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do kremu czekoladowego.
    Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru.
    Białka delikatnie łączymy z kremem czekoladowym. Przekładamy do pucharków, dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń