Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz inspiracji na krem czekoladowy, który będzie doskonale pasować do ciast? Mamy dla Ciebie przepis, który sprawdzi się jako dodatek do tortów, muffinek, ale też jako samodzielny deser w pucharku. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować!
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 146
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 208
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 316
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 146
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 208
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 316
Składniki
Dobrej jakości czekoladę mleczną i deserową posiekaj na niewielkie cząstki. Śmietanę wlej do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, po czym od razu zdejmij z gorącego palnika.
Gorącą śmietanę wlej do miski z czekoladą i po około 2-3 minutach przemieszaj łyżką całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli pozostaną grudki czekolady, to zmiksuj krótko śmietanę z czekoladą blenderem typu „żyrafa”.
Gdy uzyskasz gładką masę, pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia, a następnie przykryj miskę wieczkiem lub folią spożywczą i umieść na kilka godzin w lodówce. Czekoladę ze śmietaną możesz przygotować dzień przed robieniem tortu — masę możesz przetrzymać nawet przez całą noc w lodówce.
Gdy minie czas chłodzenia masy śmietanowo-czekoladowej, dodaj do miski mascarpone i zmiksuj całość. Zacznij od średnich obrotów i po chwili przełącz mikser na najwyższe obroty. Krem miksuj do momentu zgęstnienia. Nie miksuj dłużej (zbyt długie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu).
Lubisz bardzo czekoladowe kremy? Możesz dodać więcej czekolady do kremu, jednak pamiętaj, że wówczas Twój krem będzie bardziej gęsty.