Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krem daktylowy do strucli"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Daktyle (40 dag) pozbawiamy pestek, wkła damy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu. Dolewamy 2 łyżki wody różanej. Dosypujemy 1/2 łyżeczki kardamonu.
Orzechy włoskie (ok. 20 dag) siekamy jak najdrobniej – możemy je wcześniej podprażyć. Dodajemy do daktyli.
Zawartość garnka blendujemy; masa nie powinna być zbyt jednolita. Próbujemy i wg uznania dolewamy wody różanej albo soku pomarańczowego lub cytrynowego.
Wystudzoną masą daktylową smarujemy rozwałkowane cienko ciasto drożdżowe. Zwijamy struclę i pieczemy na złoty kolor.Źródło: Chwila dla Ciebie