Desery Przepis na:
Krem kasztanowy ze śliwkami

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48529
Dodano: 12.11.2015
Odsłon: 4809
Składniki
- kasztany jadalne 500 g (po obraniu 300 g)
- mleko 400 ml
- cukier 4 łyżki
- śmietanka 30% 200 ml
- żelatyna 1 łyżka
- śliwki suszone bez pestek 50 g
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Kasztany myjemy, delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, po czym jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Pozbywamy się również jasnobrązowej otoczki, czyli takiej drugiej warstwy ochronnej w kasztanie. Obrane kasztany zalewamy mlekiem i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier, odstawiamy do wystudzenia.
-
W blenderze ubijamy śmietankę, dodajemy zimne kasztany z mlekiem, którego po ugotowaniu kasztanów jest już bardzo mało. Całość blendujemy. Gdy masa jest już jednolita dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Śliwki układamy w foremkach i zalewamy je gotowym kremem kasztanowym.
Tak przygotowany deser odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Gotowy mus podajemy z sosem owocowym.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (6)

mimiwiki 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
oj słodko chyba jednak :) ale muszę spróbować :)Odpowiedzi: 2 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Musi być pyszne <35 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 12 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Świetna, finezyjna i niezwykle smakowita propozycja :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz