Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasztany jadalne próbowałam już wcześniej. Pyszne prażone i cieplutkie ogrzewały delikatnie moje zimne ręce. Czy to było na placu Pigalle? Otóż nie, jadłam je w moim ukochanym mieście, na krakowskim Rynku z moim ukochanym mężem. Pierwsze wrażenie? Kasztany nas nie zachwyciły, ale było w nich coś kuszącego. Na tyle kuszącego, że postanowiłam je kupić i spróbować coś z nich zrobić. Padło na krem, prosty i słodki, choć nie za słodki, który nam bardzo posmakował. Nawet moja mama, sceptycznie nastawiona do kasztanów, stwierdziła: "Ale to dobre". Polecam!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 5970
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3356
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17714
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 41
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2485
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 5970
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3356
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17714
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 41
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 2485
Składniki
Kasztany myjemy, delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wodą, gotujemy 10 minut, po czym jeszcze ciepłe obieramy ze skorupek. Pozbywamy się również jasnobrązowej otoczki, czyli takiej drugiej warstwy ochronnej w kasztanie. Obrane kasztany zalewamy mlekiem i na małym ogniu gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier, odstawiamy do wystudzenia.
W blenderze ubijamy śmietankę, dodajemy zimne kasztany z mlekiem, którego po ugotowaniu kasztanów jest już bardzo mało. Całość blendujemy. Gdy masa jest już jednolita dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Śliwki układamy w foremkach i zalewamy je gotowym kremem kasztanowym. Tak przygotowany deser odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Gotowy mus podajemy z sosem owocowym. Smacznego.