Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny krem, który znika nim zdąży ostygnąć.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Śmietanę wraz z olejkiem waniliowym zagotować. Żółtka roztrzepać z cukrem (tylko wymieszać, nie robić kogla-mogla). Do gorącej śmietany dodać przygotowaną wcześniej kawę, wymieszać. Gorącą śmietanę wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Przygotować naczynka żaroodporne – tzn. naczynka wstawić do głębokiej blachy, którą następnie wypełnić ciepłą wodą, do połowy wysokości naczyń. Powstałą masę kawową przecedzić przez sito i przelać do przygotowanych naczynek. Całość wstawić na 50-60 min do nagrzanego na 140st. piekarnika. Piec aż krem będzie sprężysty. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Aby efektowniej wyglądał, przed podaniem można każdą foremkę posypać brązowym cukrem, a następnie włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill. Polecam!