Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny krem, który znika nim zdąży ostygnąć.
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 755
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 128
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1332
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 755
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 128
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 1332
Składniki
Śmietanę wraz z olejkiem waniliowym zagotować. Żółtka roztrzepać z cukrem (tylko wymieszać, nie robić kogla-mogla). Do gorącej śmietany dodać przygotowaną wcześniej kawę, wymieszać. Gorącą śmietanę wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką. Przygotować naczynka żaroodporne – tzn. naczynka wstawić do głębokiej blachy, którą następnie wypełnić ciepłą wodą, do połowy wysokości naczyń. Powstałą masę kawową przecedzić przez sito i przelać do przygotowanych naczynek. Całość wstawić na 50-60 min do nagrzanego na 140st. piekarnika. Piec aż krem będzie sprężysty. Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Aby efektowniej wyglądał, przed podaniem można każdą foremkę posypać brązowym cukrem, a następnie włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill. Polecam!