Krem piernikowy możesz podać w jesienno-zimowym czasie jako deser w pucharkach z pokruszonymi pierniczkami lub ciastkami czekoladowymi, ale nie tylko. Dobrze smakuje przełożony biszkoptami jako tort.
Krem piernikowy
Składniki
- 300 g śmietany 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy
Składniki
- 300 g śmietany 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy

Etapy przygotowania
Czekoladę posiekaj na kawałki. Przełóż do rondelka, wsyp przyprawę i wlej mleko. Podgrzej, aby całość się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Wlewaj partiami rozpuszczoną czekoladę, wolno miksuj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką skórkę z pomarańczy.
Żelatynę rozpuść w wodzie. Dodaj do niej kilka łyżek masy i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Przełóż całość do kremu piernikowego i zmiksuj krótko.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74



Składniki
- 300 g śmietany 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy
Czekoladę posiekaj na kawałki. Przełóż do rondelka, wsyp przyprawę i wlej mleko. Podgrzej, aby całość się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Wlewaj partiami rozpuszczoną czekoladę, wolno miksuj do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką skórkę z pomarańczy.
Żelatynę rozpuść w wodzie. Dodaj do niej kilka łyżek masy i energicznie wymieszaj, aby nie było grudek. Przełóż całość do kremu piernikowego i zmiksuj krótko.
Pyszotka;)