Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 957
Dodano: 01.08.2010
Odsłon: 18632
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotować ciasto z podanych składników - posiekać na stolnicy, zarobić, podzielić na 2 części i odstawić do schłodzenia do zamrażalnika. Rozwałkować jedną część ciasta, nakłuć widelcem i upiec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( 25 x 40 cm). Piec w temperaturze 180-200 st.C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z blaszki (ciasto jest kruche) i upiec podobnie drugą część ciasta. (ciasto w trakcie pieczenia troszkę się ''''''''kurczy'''''''' )
Zagotować pół litra mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej szklance mleka zmiksować dwie mąki, jajka i budyń. Na wrzące mleko wlać przygotowany roztwór i stale mieszając gotować jak budyń aż mocno zgęstnieje. Wylać gorący krem na jeden placek, rozprowadzić i zostawić do wystygnięcia.
Ubić śmietany kremówki z cukrem pudrem i śmietan fixem, do momentu aż powstanie gęsta masa.
Na wystudzony krem budyniowy wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dognieść. Wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem, pokroić i zajadać :-) Smacznego :)
Przepis lekko zmodyfikowany a właściwie wzbogacony pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html
UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche więc delikatnie przy przenoszeniu blatów. Jak masa budyniowa zastygła na placku to wzięłam widelec i ja trochę ''''''''zmierzwiłam'''''''' żeby się połączyła / skleiła z bitą śmietaną. Ciasto znika w zaskakująco szybkim tempie :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 02 września 2017Zgłoś do usunięcia
Co ma ta skądinnąd pyszna kremówka z Wiedniem? Nazwa ni w pięć, ni w dziesięć...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kasia-lilo 28 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis - prosty i pyszny. Zapisany do ulubionych!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Madzia78 13 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
mm.. aż ślinka cieknie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Matematyczka 26 września 2010Zgłoś do usunięcia
SUPER!!! Bardzo się cieszę że smakowało:):)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivette 25 września 2010Zgłoś do usunięcia
Genialna..Nie jestem koneserem ciast ale to ciasto mogłabym pochłonąć w całości...:)W lodówce utrzymało się niecałe 24 godziny, hehe:))))))))Baaaardzo wszystkim smakowało! DZIĘKI!!:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Najpyszniejsza jest dla mnie kremówka z ciastem francuskim, ale ta wymaga o wiele mniej pracy, więc pewnie się skuszę. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
robię taką kremówkę jest pyszna polecam....0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Mega super do kwadratu :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
U mnie takie ciasto też nie poleży!0 Kto głosował? | Odpowiedz

nowalijka 01 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuje!0 Kto głosował? | Odpowiedz