Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, pyszna, prosta w przygotowaniu po prostu idealna :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5352
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4291
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 758
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3994
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5352
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4291
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 758
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3994
Składniki
Przygotować ciasto z podanych składników - posiekać na stolnicy, zarobić, podzielić na 2 części i odstawić do schłodzenia do zamrażalnika. Rozwałkować jedną część ciasta, nakłuć widelcem i upiec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( 25 x 40 cm). Piec w temperaturze 180-200 st.C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z blaszki (ciasto jest kruche) i upiec podobnie drugą część ciasta. (ciasto w trakcie pieczenia troszkę się ''''''''kurczy'''''''' )
Zagotować pół litra mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej szklance mleka zmiksować dwie mąki, jajka i budyń. Na wrzące mleko wlać przygotowany roztwór i stale mieszając gotować jak budyń aż mocno zgęstnieje. Wylać gorący krem na jeden placek, rozprowadzić i zostawić do wystygnięcia.
Ubić śmietany kremówki z cukrem pudrem i śmietan fixem, do momentu aż powstanie gęsta masa.
Na wystudzony krem budyniowy wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dognieść. Wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem, pokroić i zajadać :-) Smacznego :)
Przepis lekko zmodyfikowany a właściwie wzbogacony pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html
UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche więc delikatnie przy przenoszeniu blatów. Jak masa budyniowa zastygła na placku to wzięłam widelec i ja trochę ''''''''zmierzwiłam'''''''' żeby się połączyła / skleiła z bitą śmietaną. Ciasto znika w zaskakująco szybkim tempie :-)