Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremówka papieska to niezwykle popularne ciasto, którego koniecznie trzeba skosztować, będąc w rodzinnej miejscowości papieża. By poczuć ten smak nie trzeba jednak jechać aż do Wadowic. Przygotuj kremówkę w domu!
Blaszka o wymiarach 22x28 cm
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1990
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2558
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 594
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52642
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 604
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1990
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2558
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 594
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52642
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 604
Składniki
Przygotuj ciasto. Sól wymieszaj z wodą do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuść ok. 75 g masła i delikatnie przestudź.
W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, wodę i roztopione masło. Dokładnie zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe masło utrzyj na gładką masę. Włóż je między folię spożywczą i rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Płat masła włóż do lodówki.
Schłodzone ciasto francuskie rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 2 cm, podsypując niewielką ilością mąki. Umieść na nim schłodzone masło tak, by rogi masła znajdowały się na środkach boków ciasta francuskiego.
Sklej ze sobą rogi ciasta, tworząc kopertę. Ponownie rozwałkuj na prostokąt i złóż na trzy części. Włóż do lodówki na kolejne 2 godziny.
Ciasto francuskie ponownie rozwałkuj na płat o grubości 2 cm, złóż na 3 części i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Powtarzaj tę czynność 5-6 razy.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Schłodzone ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na grubość ok. 3-5 mm i umieść w formie o wymiarach 22x28 cm. Piecz przez 13 minut. Powtórz z drugą częścią ciasta. Odstaw do wystudzenia. Drugi płat ciasta pozostaw w blaszce.
Przygotuj krem. W połowie szklanki mleka wymieszaj mąkę i żółtka. Do garnka wlej pozostałe mleko, dodaj cukier, masło, ekstrakt waniliowy i rum. Podgrzewaj na niewielkim ogniu. Kiedy masa będzie już ciepłą, wlej mleko wymieszane z mąką i żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając. Krem budyniowy powinien być dość mocno gęsty.
Gorący krem wylej na płat ciasta znajdujący się w blaszce. Przykryj drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem pokrój kremówkę papieską na kwadraty i posyp cukrem pudrem.