Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 14
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 35
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 307
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2528
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 44
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 14
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 35
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 307
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2528
Składniki
Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.
Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.
Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety