Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 325
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104591
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9103
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 325
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104591
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 354
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9103
Składniki
Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.
Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.
Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety