Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy sernik na orzechowym spodzie - masa serowa bez mąki, masła i cukru

Przepis dnia 2019-03-21
Kremowy sernik na orzechowym spodzie - masa serowa bez mąki, masła i cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1406

Dodano:

Odsłon: 8174

Kremowy sernik – przepis zupełnie inny niż wszystkie opublikowane na blogu, do tej pory. Wersja prawie FIT, w której sama masa serowa ma bardzo prosty, krótki i na pewno mniej kaloryczny skład niż tradycyjny serowiec. Wszystko dzięki temu, że nie zawiera masła, mąki ani cukru. Warto również, to co zawsze powtarzam, skupić się na wyborze najlepszych produktów na jakie możemy sobie pozwolić. Od nich będzie zależał smak, konsystencja, wygląd i wartość odżywcza naszego wypieku.

Składniki

  • Spód:
  • 150 g dobrej jakości ciasteczek pełnoziarnistych
  • 1/2 szklanki (60 g) prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • Masa serowa:
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego (u mnie najlepiej sprawdza się twaróg Piątnica)
  • 1 szklanka (200 g) ksylitolu
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36%
  • 1 laska wanilii
  • Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki masy krówkowej
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód:
    Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru.
    Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
    Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła.
    Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.
    Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

  3. Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń