Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-03-2019
Kremowy sernik – przepis zupełnie inny niż wszystkie opublikowane na blogu, do tej pory. Wersja prawie FIT, w której sama masa serowa ma bardzo prosty, krótki i na pewno mniej kaloryczny skład niż tradycyjny serowiec. Wszystko dzięki temu, że nie zawiera masła, mąki ani cukru. Warto również, to co zawsze powtarzam, skupić się na wyborze najlepszych produktów na jakie możemy sobie pozwolić. Od nich będzie zależał smak, konsystencja, wygląd i wartość odżywcza naszego wypieku.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Spód: Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru. Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną masę ciasteczkową przełożyć do formy, równomiernie ugnieść np. grzbietem łyżki i odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową (twaróg, ksylitol, jajka, śmietankę, ziarenka wanilii) umieścić w misie miksera i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Gotową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta. Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Na koniec schłodzony sernik udekorować masą krówkową i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.