Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, kremowy sernik pomarańczowy to niezwykle apetyczna alternatywa dla tradycyjnego wypieku – zachwyci cię nie tylko teksturą, ale też wspaniałym, cytrusowym aromatem!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 90
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 66
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 90
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 42
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 66
Składniki
Roztop w rondelku masło. Herbatniki rozgnieć tłuczkiem lub zmiel w malakserze na piasek. Połącz z masłem, dokładnie wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Dokładnie umyj i wyparz jedną pomarańczę. Otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Połącz twaróg sernikowy z serkiem mascarpone i skrobią ziemniaczaną. Jajka utrzyj z 200 g cukru na puszystą masę. Zmiksuj krótko obie masy (twarogową i jajeczną), dodając do nich sok i skórkę z pomarańczy.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj ją w masę twarogowo-jajeczną. Przelej całość do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Piecz sernik przez 60-70 minut. Gdyby sernik zaczął za mocno rumienić się z wierzchu, wyłącz grzanie na górze. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystudzenia.
Obierz pozostałe pomarańcze. Podziel je ma cząstki. Usuń jak najwięcej albedo, by nie miały goryczki (chyba, że ją lubisz). Pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu z grubym dnem, na wolnym ogniu, podgrzej resztę cukru. Gdy zacznie się rozpuszczać i lekko karmelizować, dodaj pokrojone pomarańcze. Wymieszaj z cukrem. Smaż, aż syrop zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać. Wówczas zblenduj je (nie do końca), wystudź i przelej na ciasto. Sernik wstaw do lodówki.