Do góry

Desery Przepis na:

Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej

Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 414

Dodano:

Odsłon: 11172

Kasza krakowska to drobna kasza gryczana o mniej intensywnym smaku, dlatego świetnie nadaje się do deserów. Według autorów książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole ciasto według poniższego przepisu było ulubionym deserem Anny Jagiellonki, a więc przepis pochodzi co najwyżej z XVI wieku. Podobno królowa po przeprowadzce do Warszawy kazała ją sprowadzać z Krakowa, stąd jej nazwa. Ciasto jest przepyszne – wilgotne, o niezwykłej teksturze, puszyste i delikatne. Aż trudno uwierzyć, że nie zawiera grama mąki! Więcej staropolskich przepisów na moim blogu www.pularda.com.pl

Składniki

  • 1 szklanka kaszy krakowskiej
  • 0,5 litra mleka
  • 5 jajek
  • 60 g masła
  • 150 g cukru
  • Rodzynki
  • pasta waniliowa/laska wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Królewskie ciasto z kaszy krakowskiej

Przygotowanie

  1. Jedno jajko ubić, dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Wilgotną kaszę równomiernie rozłożyć na wyłożoną papierem blachę i wysuszyć w piekarniku – 50 stopni z termoobiegiem przez 2 minuty, przemieszać dłonią, rozdzielić ziarna i suszyć kolejne 2 minuty. Wyjąć z piekarnika.

    Mleko zagotować z masłem, rodzynkami i wanilią. Do gotującego się mleka dodać kaszę i gotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy mleko zostanie wchłonięte przykryć garnek, zostawić do lekkiego przestygnięcia.

    Oddzielić żółtka od białek w pozostałych jajkach. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem i skórką cytrynową.

    Ostudzoną kaszę zmiksować z żółtkami, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.

    Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).

    Podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń