Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 446
Dodano: 02.04.2020
Odsłon: 11942
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Jedno jajko ubić, dodać kaszę, dokładnie wymieszać. Wilgotną kaszę równomiernie rozłożyć na wyłożoną papierem blachę i wysuszyć w piekarniku – 50 stopni z termoobiegiem przez 2 minuty, przemieszać dłonią, rozdzielić ziarna i suszyć kolejne 2 minuty. Wyjąć z piekarnika.
Mleko zagotować z masłem, rodzynkami i wanilią. Do gotującego się mleka dodać kaszę i gotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Gdy mleko zostanie wchłonięte przykryć garnek, zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek w pozostałych jajkach. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ubić z cukrem i skórką cytrynową.
Ostudzoną kaszę zmiksować z żółtkami, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło).
Podawać ciepłe lub zimne, posypane cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

bw22 06 styczniaZgłoś do usunięcia
Bardzo fajny przepis, ale czy mam użyć kaszy suchej, czy ugotowanej? Stawiam na suchą, ale wolę się upewnić:)0 Kto głosował? | Odpowiedz