Do góry

Desery Przepis na:

Kropiaste pierniczki w czekoladzie

Kropiaste pierniczki w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1612

Dodano:

Odsłon: 932

Jednym z elementów, który dominuje w wiosennych trendach modowych tego roku są kropki. Aby moje słodkie pierniczki w czekoladzie były również na topie postanowiłam „ubrać” je w modny wzór. Teraz na pewno żadna fashionistka nie odmówi takiego stylowego pierniczka.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 3 jajka (2 całe i jedno żółtko)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 125 ml śmietany (powinna być gęsta)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • przyprawa do piernika (sypę zazwyczaj na „oko”, ale to ok. 20-25 g)
  • 200 g miodu
  • Na polewę:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
  • Do ozdabiania:
  • pisaki cukrowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zagotowania miodu, do którego wsypujemy przyprawę piernikową. Po zagotowaniu zdejmujemy rondelek z ognia i do miodu dodajemy masło, które powinno się rozpuścić. Masę miodowo-masłową odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Sodę mieszamy ze śmietaną. Po tym zabiegu śmietana powinna zwiększyć swoją objętość i być bardziej puszysta. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i cukru. Potem dodajemy po jednym żółtku i mieszamy składniki.

  3. Pora na połączenie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy suche składniki. Do miski z mąką wlewamy ubite jajka oraz wystudzony miód z masłem. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę (z sodą). W ten sposób otrzymujemy dość rzadkie ciasto piernikowe. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 h, aby zawartość zgęstniała.

  4. Po upływie doby możemy rozpocząć pieczenie pierniczków. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich podsypujemy mąką, wyrabiamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy za pomocą foremek (tym razem użyłam gwizdek).

    Rozgrzewamy piecyk do 180°C. Wycięte pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu pierników możemy przystąpić do ich dekoracji czekoladą.

  5. Tabliczki czekolady rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną. Aby polewa była bardziej płynna dodajemy odrobinę mleka. Zanurzamy nasze pierniczki w gorącej czekoladzie i odkładamy na blaszkę do ostygnięcia. Po wystudzeniu kropkujemy pisakiem cukrowym.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 09 grudnia 2014 do wegeta --- dlaczego sadzisz, ze te piernuczki sa kupione w biedronce???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lutego 2014 Ale obciach. Kupić ciacha w biedronce i je wykropkować :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 lutego 2014 Jak namalowane, zabieram do świątecznej książki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 17 lutego 2014 Miękkie są po upieczeniu, ale ja zazwyczaj wolę takie nieco twardsze i lekko wilgotne w środku, więc odkładam je na 2 dni i potem są już idealne. Polecam takie bardziej odleżane. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 16 lutego 2014 Fantastycznie sie prezentuja !!!musza byc niesamowicie smaczne, mam pytanie czy one sa miciutkie??? czy musza lezakowac, pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 16 lutego 2014 Najsmaczniejsze są, gdy poleżą 2-3 dni, wtedy dopiero nabierają charakterystycznej wilgoci i twardości. :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimiwiki 16 lutego 2014 pierniki lubię w wielu postaciach więc kropiaste jak najbardziej :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń