Do góry

Desery Przepis na:

Krówka z prażonym słonecznikiem

Krówka z prażonym słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 6462

dla wielbicieli mocno słodkich ciast

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
  • 2 śmietan-fixy lub dowolna galaretka
  • ew. cukier waniliowy
  • Wierzch: puszka masy krówkowej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 10 dag łuskanego słonecznika
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Krówka z prażonym słonecznikiem

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, pieczemy 2 placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25 min w temp 180 stopni. studzimy

  2. Krem: śmietanę ubijamy ze śmietan fixami lub zamiast tego na koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w szklance wody i zaczynającą tężeć galaretkę. Masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim.

  3. Wierzch: słonecznik prażymy na suchej patelni. Masę krówkową miksujemy z margaryną, wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy ostudzonym słonecznikiem.najlepiej jeśli ciasto postoi jeden dzień w lodówce, wtedy jest najlepsze. Przepis na standardową blachę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń