Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1405
Dodano: 10.03.2010
Odsłon: 64413
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki przełożyć do rondelka o grubym dnie i rozpuścić, ciągle mieszając.
Podgrzewać, aż masa stanie się bardzo gęsta, ciągle mieszając, bo łatwo ją przypalić.
Gęstą i gorącą masę przełożyć do podłużnej formy wyłożonej folią aluminiową i odstawić do wystygnięcia, a następnie włożyć do lodówki (na około 4 h a najlepiej na całą noc).
Schłodzone krówki wyjąc, zdjąć folię i pokroić na prostokąty.
Przepis pochodzi z Naj nr 6-7/2010 [768]
Na skróty
Komentarze do przepisu (20)

anan255 05 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Ja dałam 400ml śmietany 30% i odpowiednio więcej wszystkich składników. Na początku była to "zupa" gotowana na różnej temperaturze (balansowałam w górę i w dół, by wybrac najlepszą opcję). Ponieważ mam palnik elektrycvzny wybrałam 5,5/9 stopni grzania. Konsystencja zaczęła się zmieniać w sposób widocznym po długim okresie podgrzewania, gdy pojawiać się zaczęły duże, pękające bomble - trzeba uważać by się nie poparzyć, to świadczyło o wyparowywaniu ostatnich znaczących ilości wody z całości roztworu. Później konsystencja zaczęła mocno gęstnieć i tu trzeba uważać by nie przypalić tego co na dnie, intensywnie więc mieszamy. W sumie gotowałam jakieś 70 min. Wyszło jak na zdjęciu powyżej. Palce lizać :) Pozdrowionka1 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 22 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ja dawałam gęstą śmietanę, a nie płynną, o zawartości tłuszczu 36%0 Kto głosował? | Odpowiedz

Selena0920 11 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Witam. Przepis super!!! Smak rewelacja (choć słodkie jak licho ). Ale niestety mnie również nie wyszła oczekiwana konsystencja. Zastanawiam się na składnikami i w sumie nie ma takiego który miałby na to wpływ. Jedyne co mi przyszło do głowy i tu bym prosiła tych którym wyszło jak powinno czy dawali śmietanę gęstą czy płynną0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 23 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ja też miałam problem z konsystencją, gotowałam długo ok. 30 min , potem schłodziłam i do lodówki na całą noc - efekt : pyszny krówkowy krem , po prostu nie zastygło się , ale mmasa była pyszniutka , moze coś nie tak w ilości skąłdników ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

ally29 21 marca 2010Zgłoś do usunięcia
dobre ale diabelsko słodkie, za słodkie jak na mój gust :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

mien1985 19 marca 2010Zgłoś do usunięcia
PODGRZEWAŁAM CHYBA 40 MIN I NIC :/ CAŁY CZAS SŁODKA ZUPA :( A ZROBIŁAM WSZYSTKO DOKŁADNIE JAK W PRZEPISIE :( KTOŚ ZNA POWÓD??0 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 19 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo przepraszam wszystkich !! Naprawde nie wiem jak mogłam zapomnieć o maśle. Konsystencja musi zrobić się gęsta podczas gotowania w garnku, więc musisz tak długo podgrzewać, aż uzyskasz odpowiednią. Życze powodzenia!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Irlandka 18 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Wczoraj zostało dodane masło, super, bo może teraz mi wyjdzie. Krówki robiłam parę dni temu wyszły super, ale niestety konsystencja była płynna ;-( Mam nadzieję, że to właśnie o to masło chodziło...0 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 17 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem jak to sie stało ale zapomniałam w przepisie o maśle!!! Ciesze się że nawet bez tego wyszło. :) Jeszcze raz wszystkich przepraszam!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

trele-morele 17 marca 2010Zgłoś do usunięcia
agnieszko2803: Ja też miałam z tym problem :D Bardzo się cieszę że Ci smakowało !!0 Kto głosował? | Odpowiedz