Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krówki z masłem orzechowym"
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 352
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 500
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1058
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1445
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 352
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 500
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1058
Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...
Odsłon: 1445
Składniki
Wyłóż pergaminem kwadratową foremkę o boku 22 cm (może być również forma prostokątna podobnej wielkości). Posmaruj pergamin masłem lub olejem.
Włóż pokrojone masło oraz masło orzechowe do żaroodpornej miski. Ustaw miskę na rondlu z gotującą się wodą. Podgrzewaj, mieszając, aż wszystko się rozpuści i połączy. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj, by powstała jednolita masa.
Zdejmij miskę z masą z garnka. Dodaj esencję waniliową oraz cukier. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników.
Nałóż masę krówkową do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch. Następnie przykryj formę papierem i odstaw, aby całkowicie wystygła.
Następnie wstaw formę do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem pokrój w kostki.
Połam drobno obie czekolady, a następnie osobno rozpuść każdą z nich w kąpieli wodnej. Krówki zanurzaj w polewach – część w ciemnej, część w jasnej (dodatkowo możesz obtoczyć je od strony zamoczonej w czekoladzie w posiekanych orzechach – ziemnych, laskowych lub włoskich).Źródło: Świat kobiety