Do góry

Desery Przepis na:

Krucha szarlotka

Krucha szarlotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1159

Dodano:

Odsłon: 23778

Kruchy spód, soczyste jabłka i chrupiąca kruszonka na wierzchu... Czegóż jeszcze można pragnąć?

Składniki

  • masło, 200 g
  • cukier, 160 g
  • cukier waniliowy, 3 opakowania
  • szczypta soli
  • cynamon, pół łyżeczki
  • mąka, 275 g
  • jabłka, 1,5 - 2 kg
  • Bułka tarta, 1 łyżka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krucha szarlotka

Przygotowanie

  1. Blachę lub tortownicę starannie wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Utrzyj ciasto z masła, cukru, 2 opakowań cukru waniliowego, soli, cynamonu i mąki.

  3. Przygotuj masę jabłkową: owoce obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij sok i wymieszaj z bułką tartą i 1 opakowaniem cukru waniliowego.

  4. Wyłóż formę 34 ciasta, na wierzchu połóż masę jabłkową. Posyp kruszonką z pozostałego ciasta. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 40-45 min w temp. 195 stopni. Jeśli masz piekarnik z obiegiem powietrza to w trochę niższej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kedute 22 marca 2010 Szarlotka jest pyszna! Zrobiłam w sobotę i zniknęła w mgnieniu oka. Uwielbiam cynamon, więc dodałam go również do jabłek :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasadora 19 marca 2010 a tak na ciepło z lodami i bitą śmietaną mmm...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina 19 marca 2010 Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda smakowicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Angelina 19 marca 2010 Uwielbiam szarlotki, a ta wygląda wyśmienicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń