Do góry

Desery Przepis na:

Krucha szarlotka z bezą.

Krucha szarlotka z bezą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 670 Ocena: 4198

Dodano:

Odsłon: 7999

Dziś wymyśliłam szarlotkę czy jabłecznik jak kto woli. Miałam sporo jabłek a że teraz szybko się psują to wolałam je wykorzystać do ciasta ( oczywiście nie były zepsute ). Ciasto wyszło bardzo smaczne kruche ciasto a jabłka połączone z galaretką to fajny pomysł, do tego ta beza to jak to mówią " Niebo w gębie ". Ciasto nadaje się do kawy i nie tylko może być również jako ciasto świąteczne.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 4 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 120 g margaryny tortowa.
  • masa jabłkowa :
  • 1 kg jabłek (u mnie gruszkowe),
  • 1,5 łyżki galaretki malinowej lub inny smak,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
  • piana z białek :
  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 czubatej łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krucha szarlotka z bezą.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać produkty na ciasto sypkie oraz jajka i margarynę o temperaturze pokojowej pokrojoną w plastry. Wszystko wyrobić na sypką masę.

  2. Odstawić sypkie ciasto a w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny i dodać galaretkę. Wszystko wymieszać do połączenia się jabłek z galaretką.

  3. Gdy mamy już przygotowane jabłka, z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca, dodać budyń i zmiksować do połączenia się piany z budyniem.

  4. Do blaszki 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia wysypać połowę ciasta, wyrównać powierzchnię, na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka również wyrównać powierzchnię.

  5. Na jabłka wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek rozłożyć ją po całości jabłek w blaszce, na pianę wysypać drugą połowę ciasta sypkiego.

  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Gdy już jest całkiem zimne wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia.

  7. Pokroić dowolne kawałki na talerz, to ciasto idealnie nadaje się do lodów, kawy a nawet dla niespodziewanych gości. Polecam serdecznie na pewno wyjdzie każdemu, jest bardzo proste w przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń