Do góry

Desery Przepis na:

Krucha tarta z jabłkami z cynamonem

Krucha tarta z jabłkami z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 802

Dodano:

Odsłon: 2255

Tarta z aromatycznymi jabłkami z cynamonem na kruchym cieście.

Składniki

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączę ze sobą i szybko zagniatam z nich ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną nieco większą. Obie zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę.
    Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i tnę w cienkie plasterki i mieszam z cynamonem.


  2. Większą część ciasta wykładam z lodówki i wyklejam nim dno oraz brzegi foremki (foremkę wcześniej wykładam papierem lub smaruję masłem). Na cieście równomiernie obsypuje bułką tartą, a następnie układam jabłka. Jabłka przykrywam drugą warstwą ciasta. Piekę około 30-35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń