Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 2302

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 150g mąki tortowej
  • 150g mąki krupczatki
  • 150g masła o temperaturze pokojowej
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • truskawki ok. 6-8 szt.
  • 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep foremki, możesz użyć formy na muffiny lub pojedynczych foremek na babeczki. Ponakłuwaj gęsto za pomocą widelca. Schłódź w zamrażalniku przez pół godziny a następnie upiecz w 180°C przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego wystygniącia.

  2. Galaretka:

    Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia po czym wstaw do lodówki żeby galaretka zaczęła tężeć.

  3. Crème pâtissière:

    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz. Wlej gorące mleko i mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Całość przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu. Od momentu gdy zobaczysz pierwsze uwalniające się bąble powietrza gotuj jeszcze 2 minuty do całkowitego zaparzenia mąki. Zestaw z ognia, dodaj masło i wmieszaj je w ugotowany budyń. Przykryj kawałkiem folii spożywczej tak aby szczelnie przylegała do masy, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do ostygnięcia. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim babeczki.

  4. Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na babeczkach tworząc z nich jakby "szałasy " (zobacz na filmie). Truskawki posmaruj tężejącą galaretką. Twój deser jest gotowy, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń