Do góry

Desery Przepis na:

Kruche babeczki z kremem i borówkami

Kruche babeczki z kremem i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1939

Dodano:

Odsłon: 6136

Te z najlepszych cukierni pochylają głowy! Słów kilka o kremie... Oto odkryłam absolutnie najlepszy krem do wypełnienia kruchych babeczek. Bardzo prosty w przygotowaniu, dający się modyfikować na milion sposobów (można do niego dodać ciemną czekoladę, posiekane orzechy, sosy, najróżniejsze frużeliny owocowe... możliwości niewyczerpane). Ale największą jego zaletą jest to, że pięknie trzyma kształt (nie ma potrzeby przechowywania babeczek w lodówce!), nie rozmiękczając zupełnie kruchego ciasta. Jest lekki, puszysty jak chmurka i przepyszny!

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 340g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
  • krem:
  • 400g białej czekolady
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • borówki (lub inne owoce na wierzch)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. KRUCHE CIASTO
    Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.

  2. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.

  3. KREM
    Czekoladę łamiemy na kostki. Śmietankę przekładamy do rondelka i zagotowujemy, a gdy pojawią się pierwsze bąble, zdejmujemy z ognia. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ubijamy mikserem na puszysty krem. Śmietana z czekoladą powinny pięknie i szybciutko zwiększać swoją objętość pod ubijakami.

  4. Gotowym kremem wypełniamy kruche babeczkowe spody (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką), a całość wieńczymy borówkami... lub innymi owocami, jednak polecam użyć raczej owoców kwaskowych.
    Kruche spody, przed wyłożeniem kremu, można także posmarować frużeliną lub ulubioną marmoladą i dopiero na to wyciskać krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

meggy_f 21 lipca 2017 Co znaczy owinąć w folię? Folią aluminiową owijamy garnek czy folię spożywczą kładziemy na wierzch żeby nie zrobił sie kożuch? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Beniusia 24 maja 2015 Wyglądają bosko i pwenie tak samo smakują !! Napewno zrobię > Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń