Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne.
blaszka, papier do pieczenia, miska, młynek do orzechów lub wałek, radełko lub foremka,
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 419
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 96
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 419
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 96
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta. Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka przygotowane do pieczenia.