Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne.
blaszka, papier do pieczenia, miska, młynek do orzechów lub wałek, radełko lub foremka,
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta. Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka przygotowane do pieczenia.