Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś propozycja świąteczna, choć nie tylko. takie ciasteczka można wcinać nie tylko na święta, choć na ten świąteczny czas pasują wyjątkowo. Kruche, pachnące migdałami małe co nieco. Do kawki czy na podwieczorek. Ja migdały mieliłam razem z brązową łupką. Do posypania gotowych ciasteczek użyłam cukru pudru zmieszanego z cynamonem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4874
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45559
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22779
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15169
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4874
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45559
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, zmielone migdały, szczyptę soli i kilka kropel aromatu. Ze składników zagniatamy szybko ciasto, formujemy na kształt grubego wałka a następnie owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki
Po godzinie ciasto wyjmujemy , dzielimy na 4-5 części. Po kolei każdą część rozwałkowujemy ( ale nie bardzo cienko ) i wycinamy foremkami ciasteczka. Resztki ponownie zagniatamy. W razie, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypujemy go mąką. Wałek również możemy oprószyć mąką
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy na termoobiegu do ładnego zrumienienia ( u mnie trwało to ok 22 - 23 minuty - ale piekarniki są różne, wiec należy obserwować ciasteczka )
Po lekkim przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem połączonym z cynamonem