Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe kruche ciasteczka bez jajek i masła, za to z dodatkiem domowego smalcu. Inspiracją do stworzenia takich ciasteczek był przepis aga-30 https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-smalcowki,157642,aga-30.html
Sposób wykonania:
Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*.
* Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu:
http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/smalczyk-domowy-z-jabkiem.html
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy.
Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię pieczemy przez około 20- 25 minut, kolejne gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany, pieczemy nieco krócej 15- 20 minut, albo do momentu zrumienienia.
Smacznego.
Smaczne, rozpływające się w ustach ciasteczka z różaną marmoladą. Zrobiłam je...
Odsłon: 9552
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60539
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Serniki to ostatnio moje ulubione desery. Sernik na kruchym cieście z kruch...
Odsłon: 10579
Przepis dnia
kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Se...
Odsłon: 60539
Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez sp...
Odsłon: 41275
Serniki to ostatnio moje ulubione desery. Sernik na kruchym cieście z kruch...
Odsłon: 10579
Składniki
Sposób wykonania: Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*. * Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu: http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/smalczyk-domowy-z-jabkiem.html
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy. Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię pieczemy przez około 20- 25 minut, kolejne gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany, pieczemy nieco krócej 15- 20 minut, albo do momentu zrumienienia. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Proste ciasto z galaretką na Dzień Mamy
Desery
Proste ciasto migdałowe
Desery
Biszkopt z jabłkami
Desery
Ciasto Królewiec
Proste ciasto z galaretką na Dzień Mamy
Proste ciasto z galaretką na biszkoptach, przełożone masą śmietankową. Doskon...
Odsłon: 6
Proste ciasto migdałowe
Ciasto migdałowe to przysmak, który można przygotować na wiele sposobów. Im w...
Odsłon: 4