Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49720
Dodano: 14.01.2021
Odsłon: 1276
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Sposób wykonania:
Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*.
* Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu:
http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/smalczyk-domowy-z-jabkiem.html
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy.
Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię pieczemy przez około 20- 25 minut, kolejne gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany, pieczemy nieco krócej 15- 20 minut, albo do momentu zrumienienia.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

konhambos 28 styczniaZgłoś do usunięcia
Niezwykle apetyczne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 14 styczniaZgłoś do usunięcia
Ale musza byc kruchutkie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz