Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka na smalcu z powidłem śliwkowym

Kruche ciasteczka na smalcu z powidłem śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 50030

Dodano:

Odsłon: 3111

Wspaniałe kruche ciasteczka bez jajek i masła, za to z dodatkiem domowego smalcu. Inspiracją do stworzenia takich ciasteczek był przepis aga-30 https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-smalcowki,157642,aga-30.html

Składniki

  • słonina 500 g
  • mąka pszenna 400 g
  • śmietana 400 ml
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • powidła śliwkowe 100- 150 g
  • cukier puder do posypania ciasteczek 2- 3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka na smalcu z powidłem śliwkowym

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:

    Pierwszym etapem przygotowania ciastek jest wytopienie słoniny, aby otrzymać domowy smalczyk. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondelka o grubym dnie i smażymy do momentu wytopienia słoniny na skwarki. Oddzielamy tłuszcz od skwarek*.

    * Skwarki i pozostały tłuszcz możemy wykorzystać do zrobienia domowego smalczyku z cebulką i jabłkiem. Przepis na niego znajdziecie na moim blogu:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/smalczyk-domowy-z-jabkiem.html

  2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy z niej kopczyk a w jego środku wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy 5- 6 łyżek wytopionego, chłodnego, ale jeszcze płynnego smalczyku. Dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto jak ciasto kruche.

    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o długości boku 4- 5 centymetrów. Na środek każdego kwadratu nakładamy 1/3 łyżeczki powidła śliwkowego i lekko rozsmarowujemy.

    Dwa przeciwległe rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tak jak to jest widoczne na zdjęciach.

  3. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pierwszą partię pieczemy przez około 20- 25 minut, kolejne gdy piekarnik jest już mocno rozgrzany, pieczemy nieco krócej 15- 20 minut, albo do momentu zrumienienia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń