Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka z maszynki

Kruche ciasteczka z maszynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1127

Dodano:

Odsłon: 4776

Kruche, maślane ciasteczka posypane cukrem pudrem lub zanurzone w czekoladzie, takie pamiętam z dzieciństwa. Pyszne, domowe i proste w przygotowaniu. Przechowywane w szczelnie zamkniętej puszcze zachowają świeżość nawet do paru tygodni. Ciasteczka idealne na zachciankę malucha, choć u mnie zajadają się nimi również dorośli.

Składniki

  • Masło 200 g
  • cukier puder 100 g
  • żółtka z 2 jaj
  • gęsta śmietana 2 łyżki
  • mąka pszenna 400 g
  • aromat
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przesiany cukier puder, miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę, żółtka, cukier wanilinowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Ucieramy do połączenia składników. Ciasto można wyrobić ręcznie. Początkowo siekamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy w kulę elastycznego i gładkiego ciasta.
    Część ciasta umieszczamy w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Ciasteczka pieczemy przez 12-15 minut na rumiany kolor. Studzimy na kratce. Ciasteczka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń