Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda nie rozpieszcza. Wciąż deszcz i chmury. Co za weekend. Bez kawy się nie obejdzie. A jak kawa, to musi być do niej coś słodkiego. A jak coś słodkiego to muszą to być ciasteczka. Koniecznie kruche i pyszne. Ciacha polecam wszystkim, którzy tak jak ja potrzebują szybkiej dawki energii, by przeżyć ten ponury i deszczowy weekend.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115898
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7894
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2982
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1411
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1252
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115898
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7894
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2982
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1411
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1252
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajko i szczyptę soli, dalej miksujemy masę na wysokich obrotach. Następnie dosypujemy mąkę i ucieramy całość do uzyskania jednolitego ciasta.
Przekładamy masę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w dużą końcówkę (ciasto jest gęste i ciężko byłoby wycisnąć je poprzez mały otwór). Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy lekko mąką.
Przy użyciu rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na blachę tworząc malutkie ciasteczka. Na wierzchu każdego układamy po kilka rodzynek. Wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut dopóki ciasteczka się nie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia. Ciasteczka można przechowywać nawet 2 tyg. w szczelnej puszce lub słoiku.
Smacznego!