Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciastka karmelowe z orzechami włoskimi

Kruche ciastka karmelowe z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1921

Dodano:

Odsłon: 4422

Kruche ciacho, karmelowo-waniliowa polewa, w której zatopione są orzechy... na całe szczęście zdążyłam spróbować, gdyż zostały rozkradzione w kilka minut.

Składniki

  • kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • masa orzechowo-karmelowa:
  • 400g (1 puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i ½ szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • dodatkowo:
  • 50g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
    Orzechy włoskie grubo siekamy.

  2. ROBIMY KRUCHY SPÓD

    Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz cukier i starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy przez chwilę nożem, aby jeszcze bardziej rozdrobnić masło i połączyć je z mąką. Następnie rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki tak, aby powstała drobna, sypka kruszonka. Staramy się wykonać tę czynność jak najszybciej, by niepotrzebnie nie podgrzewać masła w dłoniach. Nie musimy być tu super-precyzyjni, ani nazbyt dokładni, wystarczy, że połączymy masło z mąką tak, aby utworzyły grudki. Im szybciej to zrobimy, tym ciasteczka będą delikatniejsze i bardziej kruche. Jeśli postanowimy je wymęczyć i rozcierać w nieskończoność, nasz spód stanie się raczej zakalcowym gniotem.
    Tak naprędce powstałą kruszonkę wsypujemy do formy o wymiarach około 22 x 30cm i równo rozprowadzamy na całej powierzchni. Zostało nam już tylko starannie ugnieść okruchy ciasta, aż powstanie zwarty spód. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-17 minut. Ciasto powinno się delikatnie podpiec i zbrązowić. Gdy tak się stanie, wyciągamy je z pieca i odstawiamy na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia.

  3. ROBIMY ORZECHOWO-KARMELOWY WIERZCH

    Gdy spód odpoczywa, zabieramy się za przygotowanie górnej warstwy ciastek. Do rondla wlewamy zagęszczone mleko, słodką śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i ustawiamy go na niewielkim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aby mleko się nie przypaliło. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut, niemal cały czas mieszając. Jeśli zostawimy delikatny, egocentryczny płyn choćby na 30 sekund bez opieki, na jego powierzchni natychmiast utworzy się kożuch, a boki zaczną się okrutnie pienić i przypalać. Ślęczymy zatem nad rondlem i cierpliwie redukujemy mleko, które z każdą minutą będzie wydawać coraz bardziej intensywny karmelowo-waniliowy aromat. Następnie zdejmujemy gorącą miksturę z ognia i wrzucamy do niej posiekane orzechy. Całość przez chwilę mieszamy, a następnie odstawiamy na minutę.

  4. PICHCIMY CIASTKA

    Na podpieczony, wciąż lekko ciepły spód wylewamy płynną, orzechową masę i delikatnie rozprowadzamy orzechy na całej powierzchni. Całość wkładamy na powrót do nagrzanego piekarnika na kolejne 25-30 minut. Wierzch powinien pięknie się skarmelizować, a orzechy zbrązowić i kusząco zapachnieć. Gdy uznamy, że nadszedł ten czas, wyciągamy formę z piekarnika i studzimy ciacho całkowicie, przez co najmniej godzinę.

  5. KOŃCZYMY ROBOTĘ I PODZIWIAMY

    Po upewnieniu się, że ciasto jest wystudzone, kroimy je ostrym nożem w dowolne kawałki (kwadraty, prostokąty, bądź trójkąty). Ciastka są właściwie gotowe i możemy je już pałaszować.

  6. Ja postanowiłam oblać je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą, która w niewielkiej ilości, stanowi doskonały kontrapunkt dla słodkiego, mlecznego ciastka.
    Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada ma już konsystencję śmietany, ściągamy miskę znad pary wodnej i za pomocą łyżeczki robimy nią kleksy na ciasteczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń