Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2880

Dodano:

Odsłon: 16275

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami to świetne ciacho do kawy czy herbaty. Idealnie słodkie z kwaskowatymi jabłkami i delikatnym budyniem.

Składniki

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.
  • DODATKOWO:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 500 ml mleka,
  • 3-4 jabłka.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruche kakaowe ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy masło, jajka, cukier puder i zagniatamy szybko ciasto.

    Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.

    Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z 500 ML mleka odlewamy pół szklanki. wsypujemy proszek budyniowy i cukier dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia, gdy już zacznie się gotować wlewamy budyniową mieszankę. Gdy zacznie bulgotać zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

    Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.

    Blaszkę 33×20 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną część kakaowego ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, kolejno wykładamy ostudzony budyń. Na koniec wykładamy drugą część ciasta. Możemy je zetrzeć na tarce.

    Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń