Desery Przepis na:
kruche ciasto na mleku kokosowym

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2155
Dodano: 02.08.2017
Odsłon: 3844
Składniki
- mąka orkiszowa biała - 3 szklanki dobrze napowietrzonej (ok 350g)
- żółtka jaj - 3 szt
- mleko kokosowe - 3 łyżki
- cukier trzcinowy - 1/3 szklanki
- cukier waniliowy domowym sposobem - 3 szczypty /przepis DomowaPiwniczka:)
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Na stolnicy wysypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy domowym sposobem, wbijam żółtka jaj, dodaję mleko kokosowe i zagniatam.
Ciasto wyrabiam dość szybko, mocno uciskając.
Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na jakiś kwadrans (albo 2 jak zapomnę :) przed wykorzystaniem do wypieku.
Często kawałek ciasta zamrażam do wykorzystania w późniejszym czasie - kiedy zajdzie potrzeba, wyciągam z zamrażarki i przygotowuję coś słodkiego w 10 minut, np aronię pod kruszonką :) -
Często kawałek ciasta zamrażam do wykorzystania w późniejszym czasie - kiedy zajdzie potrzeba, wyciągam z zamrażarki i przygotowuję coś słodkiego w 10 minut, np cramble (owoce pod kruszonką:)
Komentarze do przepisu (0)