Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 2213

Dodano:

Odsłon: 490

Przepyszne kruche ciasto z gruszkami. Najlepiej smakuje ciepłe podane z gałką lodów. Polecam wypróbowanie ciasta.

Składniki

  • Ciasto;
  • 5 żółtek,
  • 200 g masła,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao.
  • Piana;
  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru.
  • Gruszki;
  • 3 duże gruszki,
  • 1 łyżka czubata masła,
  • 1 łyżki miodu.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto(pleśniak)z karmelizowanymi gruszkami

Przygotowanie

  1. Makę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, zimne masło i cukier.
    Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i łączymy ze sobą.

    Kule zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
    Gruszki obieramy i kroimy w piórka.
    Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszki i dodajemy miód.
    Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut aż owoce zmiękną.
    Studzimy.
    Na blaszkę 24 x 32 cm wykładamy jedną jasną część ciasta.
    Wykładamy na ciasto gruszki.
    Na gruszki wykładamy ciemne ciasto.
    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier.
    Ubitą pianę wykładamy na ciemne ciasto.


    Na wierzch wykładamy jasne ciasto.
    Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń