Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysze ciasto. W sam raz do kawki z przyjaciółką. Z pewnością zrobi wrażenie.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11707
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 88
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8226
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155191
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1134
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11707
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 88
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8226
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155191
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1134
Składniki
W trzech szklankach mleka ugotować budynie. Po ugotowaniu trzeba mieszać aby nie powstał kożuszek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę cukru, trzy żółtka, ekstrakt waniliowy i masło. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrażarki na jakieś pół godziny. Denko tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę tworząc na brzegach 2 cm rantu.
Wystudzony budyń wylać na ciasto. Na nim ułożyć czarną porzeczkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozłożyć na budyniu i czarnej porzeczce. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.