Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-07-2024
Pyszne, kwaskowate ciasto. Nie lubię świeżej czarnej porzeczki, ale w cieście całkowicie zmieniają smak. Do pieczenia nadają się zarówno świeże jak i mrożone owoce.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Składniki
Mąkę (przesianą ) wymieszałem z cukrem pudrem, dodałem zimną margarynę i 4 żółtka. Całość wygniatałem do otrzymania jednolitej masy.
Około 1/4 ciasta odłożyłem (będzie na wierzch). Ciasto schowałem do lodówki. Dzięki schłodzeniu ciasto nie będzie się „kurczyć” przy pieczeniu.
Po około 30 minutach wyłożyłem foremkę ciastem (jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na dużych oczkach tarki). Nakłułem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 160 stopniach.
Z białek ubiłem pianę, powoli dodając cukier aby masa była sztywna. Pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną.
Ciasto posypałem porzeczkami, grubo aby pokryły całe dno. Owoce posypałem kaszą manną, żeby wchłonęła ewentualny nadmiar soku. Słodkolubnym proponuję dodatkowo posłodzić porzeczki, gdyż po upieczeniu są kwaśne.
Pianę wyłożyłem na owoce, a resztę ciasta starłem na tarce o dużych oczkach delikatnie przykrywając ciasto. Piekłem 45 minut w 160 stopniach (termoobieg). Całość posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumę, foremkę wysypać otrębami, a owoce wymieszać z odrobiną płatków owsianych.