Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 32983

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam!

Składniki

  • CIASTO KRUCHE:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 2 żółtka
  • BUDYŃ:
  • 3 szklanki mleka 2%
  • budyń śmietankowy
  • łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • DODATKOWO :
  • dżem z czarnych porzeczek
  • ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek
  • BEZA :
  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.

  2. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia.

  3. Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.

  4. Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
    Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 07 sierpnia 2015 a co z tą kaszką manną zrobić? dodać do budyniu czy do ciasta? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń