Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 881
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 429
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 626
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 881
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 429
Składniki
Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.