Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to klasyk, który od razu przywołuje wspomnienia dzieciństwa i zapach domowych wypieków u babci. Złocisty spód, kremowy budyń, lekko kwaśne kawałki rabarbaru i kruszonka tworzą pyszne połączenie, którego nie da się łatwo zapomnieć. Ciasto nie wymaga wiele wysiłku, a mimo to smakuje wyjątkowo. Sezon na rabarbar zaczyna się w maju i trwa do końca czerwca, więc to jeden z elementów wiosennej kuchni. Warto po niego sięgać, bo oprócz charakterystycznego smaku i małej liczby kalorii, ma też sporo witamin i błonnika. Rabarbar wspomaga trawienie i orzeźwia, idealnie sprawdza się w deserach, które - dzięki niemu - nie są przesadnie słodkie.
 
        Forma o wymiarach 24 x 24, papier do pieczenia, tarka
 
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17487
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6675
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17487
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6675
 
         
         
                Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na blat kuchenny lub stolnicę. Dobrze schłodzone masło pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Wbij żółtka, dodaj cukier puder. Zagnieć szybko na jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części i owiń osobno w folię spożywczą. Jedną część schowaj do lodówki na ok. godzinę, drugą w tym samym czasie trzymaj w zamrażarce.
W międzyczasie obierz rabarbar ze skórki i pokrój na kawałki (każdy powinien mieć ok. centymetra szerokości). Odstaw na później.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś ciasto na spód i boki formy, wyrównaj i nakłuj w wielu miejscach widelcem. Wstaw formę na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Potem nie wyłączaj piekarnika.
Przygotuj masę budyniową. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po kolei (ciągle miksując na niewielkich obrotach): cukier, cukier waniliowy, dwa budynie i olej. Zmiksuj do połączenia i wylej na podpieczony, jeszcze ciepły kruchy spód.
Na budyniową masę wyłóż przygotowany rabarbar. Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, aby powstała kruszonka.
Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika jeszcze na 50 minut. Wyjmij ciasto do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem możesz oprószyć cukrem pudrem, jeśli lubisz słodsze desery.