Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 793

Dodano:

Odsłon: 5229

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 400-450g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 6 żółtek
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. cukru
  • ok 1 kg śliwek
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i cukier, dodać żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło . Wyrobić ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną mniejsza, drugą większą), zawinąć je w folie i wstawić do zamrażalki na ok 30 min.
    W tym czasie przygotować śliwki, przekroić na pół i usunąć pestki.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta, na to poukładać gęsto połówki śliwek i zetrzeć na nie pozostałą część ciasta.
    Piec w piekarniku w 180st ok 45-50min.
    Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń