Do góry

Desery Przepis na:

kruche ciasto ze śliwkami i pyszną bezą

kruche ciasto ze śliwkami i pyszną bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 309

proste ciasto sezonowe na kruchym spodzie, ze śliwkami i bezą, idealne do kawy czy herbaty

Składniki

  • 1 kg śliwek
  • 450 gram mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • beza: 3 białka, 150 gram cukru, szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj z masłem

  2. dodaj cukier, żółtka i śmietanę, utrzyj mikserem, a potem wyrób na stolnicy kruche ciasto i schłodź je w lodówce min 0,5 godz.

  3. w tym czasie śliwki umyj i usuń pestki

  4. schłodzone ciasto rozwałkuj na wymiar blaszki (duża 30x40), podziurkuj widelcem i piecz 15 min w 175 stopniach (góra-dół)

  5. w tym czasie przygotuj bezę z białek ubijając je na dużych obrotach z cukrem i solą

  6. na podpieczone ciasto wysyp bułkę tartą, ułóż śliwki, a następnie wyłóż bezę

  7. ciasto piecz przez 15 min w 175 stopniach (góra dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz bezę ok 25-30 min.

  8. jeśli mamy mniejszą blaszkę ciasto jest grubsze, więc pieczemy po 5-10 min dłużej na każdym etapie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń