Do góry

Desery Przepis na:

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 968

Dodano:

Odsłon: 438

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką to pyszne ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki. To rarytas, któremu nie można się oprzeć.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • masło 12 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • żółtka 3 sztuki
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • cynamon mielony 2 łyżki
  • przyprawa do szarlotki 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • woda 3 łyżki
  • białko do smarowania 1 sztuka
  • cukier perlisty 1 łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Przygotowanie

  1. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.

  2. Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.

  3. Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.

  4. Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym.

    Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń